Runderbouillon maken van Dianne
INGREDIËNTEN
- 0,5 kilo runderbot diverse, ook lekker met een stuk schenkel erbij
- 2 grote wortels in stukken
- 3 stengels bleekselderij in stukken
- 2 uien in stukken
- 1 el olijfolie of kokosolie
- 2 el appelciderazijn
- 1 laurierblad
- 1 tl peperkorrels
- 3 teentjes knoflook
INSTRUCTIES
-Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Leg de botten op een bakplaat in een enkele laag en doe er wat olijfolie of kokosolie overheen. Zet in de oven voor 30 minuten en rooster. Draai de botten vervolgens om en rooster nog eens aan de andere kant.
-In de tussentijd maak je je groente schoon en doe je die vast in de kom van slowcooker. Voeg ook de specerijen toe, de azijn, peperkorrels en het laurierblad.
- Zodra de botten mooi bruin zijn haal je ze uit de oven en doe je ze bij de groente in de slowcooker. Giet er water bij tot alles goed onder staat. (ongeveer 2-2,5 liter)
- Zet de slowcooker eerst op hoog tot het een beetje bubbelt. Zet daarna laag en laat 24-30 uur lekker doorpruttelen. In de slowcooker zul je geen water toe hoeven te voegen. Doe je hetzelfde in een pan, let dan op dat de pan niet droogkookt en voeg indien nodig extra water toe.
- Zodra de bouillon mooi donkerbruin is, haal je de botten uit de pan en zeef je de rest met kaasdoek voor het mooiste resultaat. Een gewone zeef kan ook, maar kan dat de bouillon dan iets troebeler wordt.
- De groente en de botten gooi je weg. Heb je een schenkel met vlees gebruikt dan doe je het vlees weer terug in de bouillon en laat het afkoelen tot kamer temperatuur.
- Verdeel over bakjes en vries in of bewaar een paar dagen in de koeling. Als je klaar bent om te serveren schep je het ontstane vetlaagje aan de bovenkant eraf. Je kunt dit gebruiken om in te bakken of je kunt het gewoon weer meesmelten met de soep.
Bereiden in de pan
- Eigenlijk is de bereiding in de pan precies hetzelfde behalve dat je de ingredienten voor je bouillon niet in de slowcooker doet maar in de pan. Je laat het vervolgens ongeveer 3 uur rustig pruttelen en als het mooi goudbruin is kun je verder gaan met het zeven van de bouillon