Slider

Recepten

sambal goreng
Sambal Goreng Daging (pittig rundsvleesgerecht) van Barry

Bereidingstijd: 1¼ uur.

 

Ingrediënten (4 personen): ·

500 gram runderstooflap,

5 sjalotjes,

3 teentjes knoflook,

3 rode lombok (spaanse peper),

5 rawits (soort cayenne peper),

1 stukje gember van ca. 3 cm,

1 stengel citroengras,

1 tomaat,

3 bosuitjes,

1 theelepel koriander,

¼ theelepel komijn,

1 theelepel trassi,

1 theelepel zout,

½ theelepel suiker,

5 eetlepels plantaardige olie.

 

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in niet te dunne reepjes of blokjes van ongeveer 2 cm.
  2. Pel de sjalotjes en het knoflook en snipper ze fijn. Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de lomboks en de rawits en snijd lomboks en rawits ragfijn. Schil de gember en knip het bovenste deel van sereh af. Snijd de tomaat in kleine partjes en de bosuitjes in grove schuine stukken.
  3. Wrijf de sjalotjes, de lomboks, de rawits, de koriander, de komijn, de trassi, het zout en suiker in een vijzel fijn tot een pasta.
  4. Verhit de olie in een wadjan. Bak de reepjes vlees ongeveer 3 minuten, schep ze eruit en zet ze apart.
  5. Fruit in dezelfde wadjan het knoflook goudbruin, voeg de kruidenpasta, de citroengrasstengel en de gember toe. Doe de partjes tomaat en de stukjes bosui erbij. Voeg de reepjes gebakken vlees toe.
  6. Laat op klein vuur ongeveer 1 klein uurtje garen

Serveren met witte rijst (nasi mag ook), een gebakken eitje, groenten in zoetzuur (atjar) en/of komkommer. Gado-gado (gemengde groenten met een pindadressing) of Tjap Tjay kan ook. Doe er wat droog gebakken uitjes en seroendeng (droog gebakken kokos) erbij en je hebt een kleine Indische rijsttafel op één bord. De drooggebakken uitjes en seroendeng zijn in de supermarkt te vinden. Smakelijk!