Slider

Recepten

 kroket

Zelfgemaakte Rundvleeskroketten
  • 500 gram soepvlees / runderpoulet
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 wortels
  • 1 kleine prei
  • 1 laurierblaadje
  • takje tijm
  • wat takjes peterselie en selderij
  • 5 peperkorrels (in een kruidenzakje, deze haal je er later weer uit)
  • zout naar smaak
  • beetje olijfolie

Snijd de groenten grof wanneer je geen groente in je kroket wilt hebben, wil je dit wel, snijd dan de groenten fijn. Doe de ui en bleekselderij met een klein beetje olijfolie in de pan en laat even zweten. Vuur niet te hoog. Als de bleekselderij en ui glazig worden, doe dan de wortels en prei erbij. Voeg laurier, tijm, peterselie, selderij en peperkorrels toe, roer even door en voeg dan het soepvlees toe en bak dit even snel rondom bruin. Doe hier warm water bij totdat alles onderstaat. Zet het vuur laag en laat 1,5 uur tot 2 uur rustig pruttelen tot je het vlees makkelijk uit elkaar kan trekken. Zorg dat er voldoende vocht in de pan blijft, voeg eventueel extra water toe.

Haal de kruiden uit de soep en haal het vlees eruit. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar.

Roux

Maak nu de roux voor de rundvleeskroketten

  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • eventueel 1 gelatineblaadje (5 minuten geweekt in water)

Smelt de boter op laag vuur (laat niet bruin worden) en voeg de bloem toe. Roer goed door. Laat de bloem in een paar minuten garen op laag vuur. Zodra de bloem begint te kleuren voeg je wat van het vocht van de soep bij, blijf roeren! En voeg zo beetje bij beetje soepvocht toe tot de roux glanst en een dikke saus wordt. Hiervoor heb je ongeveer een halve liter soep nodig. Voor extra stevigheid kan je ervoor kiezen nu een in koud water geweekt gelatineblaadje toe te voegen. Hoeft niet, de moeder van … koos ervoor om te spelen met de hoeveelheid bloem.

Voeg aan het bloemmengsel het geplukte vlees toe. Je kan er voor kiezen ook een deel van de groente van de soep toe te voegen. Zorg ervoor dat deze dan goed uitgelekt zijn. Kruid het mengsel met peper en zout. Laat volledig afkoelen, liefst een nacht in de koelkast.

Paneren

  • 2 geklopte eieren
  • paneermeel

Nu mag je gaan rollen. Verdeel de massa met het vlees in gelijke stukken, je zal ongeveer 12 kroketten ermee kunnen maken. Vorm daar kroketten (of bitterballen) van. Haal ze door het geklopte ei en daarna door de paneermeel. Je kunt de rundvleeskroketten nu in de koelkast leggen tot gebruik, invriezen of direct frituren.