1502855_10152090830003965_886762112_o.jpg
koe.jpg
koe2.jpg
koe3.jpg
naamloos-205.jpg
Ossobuco
Ossobuco, Schenkels van Inge

Ossobuco is een heerlijk winters stoofgerecht van oorspronkelijk kalfsschenkel, maar je kunt ook runderschenkel gebruiken. Schenkel is een vleesproduct afkomstig van de poot van runderen, het bestaat uit vlees en bot met merg.

Tijdens het stoven smelt de merg, waardoor er een “gat” ontstaat. Letterlijk betekent osso bot en buco is een gat, dus een bot met een gat.

 Ingrediënten voor 4 pers.

1 grote winterwortel
1 ui
1 stengel bleekselderij
4 kalfsschenkels
zout en peper
een beetje bloem
2 flinke scheuten olijfolie
een klontje boter
½ glas witte wijn
1 blik gepelde tomaten
2 teentjes knoflook
1 laurierblad
wat rozemarijn
een paar jeneverbessen
½ kopje water of bouillon

Bereidingstijd: 2 uur

 Bereiding

  • Snijd de wortel, de bleekselderij en ui en julienne of in dunne plakjes
  • Bestrooi de schenkels met zout en peper en vervolgens met wat bloem
  • Zet een braadpan op hoog vuur, voeg 2 flinke scheuten olijfolie toe en een klontje boter
  • Bak de schenkels gedurende 2 minuten aan elke kant.
  • Voeg dan de fijngesneden wortels, ui en bleekselderij toe
  • Draai het vlees regelmatig en bak het tot het mooi goudbruin van kleur is
  • Voeg de witte wijn toe, laat het inkoken totdat de alcohol verdampt is
  • Voeg daarna de tomaten, de geplette teentjes knoflook, een laurierblad, wat rozemarijn en jeneverbessen, water of bouillon toe en breng het opnieuw aan de kook
  • Zet daarna het vuur laag en laat het gerecht zachtjes anderhalf uur pruttelen in de pan of zet de pan zonder deksel 1 ½ uur in een oven van 180° C. totdat het merg bijna gesmolten is en het vlees bijna van het bot valt
  • Let op dat het vocht niet helemaal verdampt, voeg zo nodig nog wat water of bouillon toe

Serveer met polenta, aardappelen of rijst.

 

Een (h)eerlijk stukje vlees van de boerderij....